Zit eens wat vaker aan je borsten!

We moeten liever zijn voor onze borsten, ze vaker aanraken en ze goed leren kennen, heeft een studie in Groot Brittanië uitgewezen. Laat het de mannen maar niet lezen, die nemen deze taak waarschijnlijk graag op zich. Maar door je borsten veelvuldig te controleren, is borstkanker al vroeg op te sporen en te behandelen.

Uit de eerste Britse Borsten Studie (British Boob Survey) blijkt dat onthutsend veel vrouwen dat zelden of nooit hun borsten controleren. Van de duizend ondervraagde vrouwen heeft 80 procent de laatste maand niet hun borsten gecheckt op bobbeltjes, vervormingen of verkleuringen. Bijna de helft doet dat helemaal nooit, omdat ze niet weten hoe dat moet. Overigens beseft 93 procent van de vrouwen wel dat een knobbeltje kan duiden op borstkanker. Dat lijkt mij vrij logisch…

De opdrachtgever van het onderzoek – Breakthrough Breast Cancer, een organisatie die borstkanker bestrijdt – vindt dat vrouwen zich echt meer bewust moeten worden van hun borsten en ze vaker moeten aanraken en controleren. Op die manier leren vrouwen hun boezem goed kennen en constateren ze sneller afwijkingen. In Groot-Brittannië wordt jaarlijks bij 41.000 vrouwen borstkanker vastgesteld. Dus: voelen allemaal. En niet eventjes, maar lang en vaak! Het is immers voor een goed doel.

facebook share facebook share

7 Reacties // Reageer
  • Brenda

    Ik weet op zich wel hoe ik een controle moet uitvoeren. Echter ik ben vrij flink bedeeld en ik voel alleen maar hobbels en knobbels en dat zijn volgens de huisarts vetknobbeltjes. Dus doe ik het inderdaad weinig tot niet meer. Puur vanwege het feit dat ik het verschil tussen een vetknobbeltje en een serieus bedreigend knobbeltje niet voel. Maar uberhaupt vind ik wel dat er meer informatie campagnes omtrent borstkanker gevoerd mogen worden. Voornamelijk op de scholen (denk aan middelbaar onderwijs) en door de huisarts.

  • emma

    hallo
    nadat ik dit heb gelezen heb ik mijn borsten gecontrolleerd en ik heb een verkleuring, wat moet ik nu doen????

  • Hester

    Naar je huisarts gaan. Alleen hij/zij kan je meer duidelijkheid verschaffen.

  • jessica

    ik ben nu een werkstuk over borstkanker aan het houden en ik ben echt over heel veel dingen te weten gekomen die ik niet wist en ik vind dat ze wel gelijk hebben dat ze naar scholen toe moeten gaan om dat soort dingen uit te leggen aan meisjes en jongens want jongens kunne het ook krijgen en ik weet zeker dat heel veel jongens dat niet weten en hoe moeten zei dat onderzoeken het zelfde als meisjes?

  • Anne-Marie

    Ik ben zelf ook nog al flink bedeeld. Ik ben al 8 jaar aan het voelen en telkens is er niks aan de hand als ik bij de huisarts kom. Maar de onrust komt steeds terug omdat ik inderdaad ook vanalles voel. Ik hoop dat het vandaag weer allemaal meevalt want ik heb straks een afspraak met de dokter. En hopenlijk kan ik het dan ook weer loslaten.

  • rere

    mijn man zit altijt aan mijn borsten els we seks heben

  • sil

    mijn tepels voel ik of branden hoe kan dit