Liever de mornig-afterpil dan betalen

Niet-zwanger worden op kosten van de staat vinden we oké. Maar wanneer we het zelf moeten betalen, dan nemen we het risico en slikken we een mornig-afterpil. De bezuinigingen hebben ertoe geleid dat de verkoop van de morning-afterpil sinds begin 2004 met ruim vijftig procent gestegen.

Vanaf die datum wordt de ‘gewone’ anticonceptiepil voor vrouwen boven de 21 als gevolg van bezuinigingen namelijk niet meer vergoed. En als je voor de keuze staat; anticonceptie en betalen of unsafe sex en een overdosis hormonen in de morgen, dan maar dat laatste. De morning afterpil wordt namelijk wel vergoed!

Voor een kleine tien procent van de pilgebruiksters is de prijs van de pil de aanleiding geweest om te stoppen. De morning-afterpil is sinds januari van dit jaar bij elke apotheek zonder recept te verkrijgen. Uit recent onderzoek van de Rutgers Nisso Groep blijkt dat meer dan 50.000 vrouwen nog overwegen om te stoppen met het slikken van de pil. De vrouwen die stoppen, stappen nog al eens over op minder betrouwbare methoden. Niet alleen is de verkoop van de morning-afterpil gestegen, ook de verkoop van condooms is toegenomen.

Zouden deze vrouwen zich wel realiseren dat het echt niet goed is voor je lichaam om keer op keer een megashot hormonen binnen te krijgen? En aan de andere kant; wordt het niet eens tijd dat dit besluit wordt teruggedraaid?

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer