Big Mother heeft eerste sigaret alweer opgestoken

De navelstreng is nog maar net doorgeknipt, of Big Mother Tanja schuifelt al weer door het huis op zoek naar sigaretten. Dochter Joscelyn lag blijkbaar lekker te slapen, waardoor de kersverse moeder tijd had om haar verslaving tegemoet te komen. Toen ze overigens met de nog natte baby in haar armen lag na te hijgen en te trillen vroeg ze al om haar eerste sigaret…

Tanja kwam eerder vandaag het huis weer in, nadat ze vanmorgen is bevallen van een dochter. De bewoners stonden uiteraard allemaal om haar heen te springen in afwachting van de bloederige details.

Ze mogen de baby zien, maar ze moeten eerst hun handen wassen, aldus Tanja. En terwijl ze dit vertelt, checkt ze losliggende pakjes sigaretten op een eventuele inhoud. Hoe verslaafd kun je zijn. Tanja zal hiermee weer een hoop punten hebben gescoord bij het Nederlandse publiek die al niet al te dol zijn op de kettingrokende moeder.

Misschien wordt het allemaal een beetje uit z’n verband getrokken en is het niet eerlijk dat we al onze onvrede over het rookgedrag op haar alleen afreageren. Hoeveel moeders zijn er wel niet die rustig doorroken tijdens hun zwangerschap en ook daarna paffend achter de kinderwagen hangen.

Ik vind het geen gezicht. En het is slecht. En ik begrijp dat het moeilijk is om te stoppen. Maar als je kind niet belangrijk genoeg is om het offer te maken, wat is het dan wel? Hoe slap kun je zijn? Tanja geeft een uitermate slecht voorbeeld.

Misschien heb ik wel ‘gewoon’ makkelijk praten omdat ik er zelf nooit aan begonnen ben, maar dat heb ik wel heel bewust nooit gedaan. Noem me één voordeel van roken. Eentje. En kom niet aan met ‘het is lekker’. Want dat vindt niemand in het begin. Roken ga je pas lekker vinden als er een verslaving is.

Ouders zouden verplicht moeten stoppen met roken. Je kunt je kind gewoonweg niet in die kankerverwekkende rook zetten. Geen kinderbijslag als er gerookt wordt in het gezin. Idee?

Kijk voor meer informatie over de Big Baby op zappen.blog.nl.

facebook share facebook share

25 Reacties // Reageer
  • pino

    Nou je hebt slechte ideeën.

    Roken KAN ongezond zijn

    Melk drinken is ook ongezond, buiten lopen ook.

    Als het werkelijk zo lecht was zou het kabinet het wel helemaal verbieden, maar ze plukken nog steeds van de rokers.

    Er zijn idd veel moeders die door roken tijdens de zwangerschap en daarna ook, nou i hun eigen verantwoording daar moet de rest van de bevolking zich niet mee bemoeien.

    Dat jij mischien in een auot rijd bemoei ik me toch ook niet mee!!!

    Maar even voor de duidelijkheid, ik rook niet en rij ook geen auto

  • Jet

    Ik ben het eens dat een ieder zijn eigen verantwoording heeft over het feit of je wel of niet blijft roken. Ik ben zelf 5 jaar geleden gestopt van twee pakjes per dag naar niets.Waar ik mij aan erger is dat het kindje van Tanja de dupe is van haar rookgedrag, immers rokers zijn rücksichloss en roken om het even wanneer en bij wie, dus ook Tanja zal haar dochterje veelvuldig in de rook gaan zetten.

  • Hester

    @Pino: Het is inderdaad hun eiegn verantwoordelijkheid. Maar die nemen rokende moeders niet, en daarmee bepalen ze voor hun kind dat dat in een ongezonde omgeving moet opgroeien. Ik heb een zoontje met astma en het valt me sinds hij dat heeft pas op hoeveel mensen er maar te pas en te onpas roken. Ik zeg er niets van, we gaan dan wel weg. Maar zo wordt het dus ons probleem…
    Nee, rokers zijn egoïsten. (Maar daarmee wil ik niet zeggen dat ze niet aardig kunnen zijn….)

    @Jet: Maar één woord: JUIST!!!

  • Brenda

    Waar maken we ons druk om? Laat het ze lekker zelf uitzoeken of ze wil roken of niet. Zo heeft ieder het zijne.
    En om te zeggen geen kinderbijslag als je rookt in een gezin??? Halllooooo waar zijn we mee bezig? Dat is in mijn ogen pure discriminatie.

    Wat als ze zeggen: geen zorgverzekering voor hen die ongezond eten, voor hen die af en toe wat drinken, voor hen die roken, voor hen die niet voldoende per dag bewegen.

    Ben je dan ook nog vóór?

    Denk het niet he… ongelooflijk dat jullie serieus op zo’n stelling kunnen reageren met Ja!

    Het is aan de mens zelf hoe die zijn leven leid en waar hij/zij voor kiest. Dat is niet aan een ander of instantie om te bepalen.

    We leven al met zoveel regels en verplichtingen. Nu slaan we echt te ver door!

  • Brenda

    @Hester

    Wat betreft je zoontje. Wat is er mis met vriendelijk vragen of mensen rekening willen houden met het astma van je kind?

    Zal geen roker moeilijk over doen.

    Ik was zelf gestopt en helaas door omstandigheden weer begonnen. Maar ik rook bij niemand binnen tenzij ze het zelf doen (dan nog het liefst buiten) en al helemaal niet bij mensen die er niet tegen kunnen. Ik rook niet in de buurt van mensen die er niet van gediend zijn.

    Dus asjeblieft, scheer niet alle rokers over 1 kam ja!!

  • Hester

    Nee, je mag nooit een groep over een kam scheren. Maar het probleem van roken is dat je er altijd een ander ellende mee bezorgt. Dat iemand niet gezond eet, niet voldoende beweegt: dat is alleen vervelend voor die persoon zelf. Rokers vervuilen de omgeving met die akelige lucht (ik vind het ook smerig als het buiten gebeurt en ik loop erachter) én spelen met de gezondheid van anderen (en dan bedoel ik vooral kinderen) die in hun omgeving leven.
    Gisteren zag ik een moeder in een afgesloten auto roken. Drie kleine kinderen op de achterbank. SICK!!!

    Uiteraard kan ik vragen of mensen niet willen roken in de omgeving van mijn kind. bij ons thuis gebeurt het ook niet uiteraard. Maar ik kan moeilijk op een verjaardag waar WIJ binnenkomen, vragen of er niet meer gerookt kan worden. Dan ga ik gewoon weg.

  • Brenda

    Het spijt me zeer maar zoals jij praat over rokers stuit mij echt tegen het zere been. Jij mag en kan niet bepalen hoe anderen hun leven leiden. Roken is een eigen keuze. Hoe je omgaat met je rookgedrag is ook een eigen keuze. Het is NIET aan anderen om daarover (zoals jij doet) een oordeel te vellen. Je mag het niet proper vinden, prima, maar mensen erop veroordelen, dat is pas ZIEK.

    Je hebt het nu alleen over rooklucht maar wat dacht je van de pesticides bij de boerenbedrijven, de uitlaatgassen, de riolering, de vliegtuigen, je deo-tje, je haarspray-tje, je parfummetje, je wc verfrisser, het kaarsje dat je brandt, de fabrieken die je eten produceren….

    Alles is schadelijk voor je longen en kun je ziek van worden. Dus als je daar zo mee zit moet je niet leven. Want waar je ook bent, waar je ook gaat, luchtvervuiling kom je overal tegen in elke vorm, zelfs in je eigen huis terwijl je het zelf doet!! En daarmee loop je ook veel risico.

    Ik vind echt zoals jij praat over een “roker” niet door de beugel kunnen. Zo veroordelend en hardvochtig. Het liefst zie je volgens mij nog dat ze allemaal afgemaakt worden. Want zo kom je over!

  • Blondt

    Ik Vind dat iedereen voor zichzelf moet weten of hij zij rookt. Mijn zus heeft ook gerookt tijdens de zwangerschap en al dat commentaar wat ze kreeg van mensen die haar niet eens kennen. Wild vreemden die haar vertellen dat ze slecht bezig is omdat ze rookt met een dikke buik. Iedereen doet volgens mij wel iets fout. De 1 rookt de ander drinkt e nweer een ander heeft een gat is zijn/haar hand. En bij bijna al die fouten dingen doe je wel iemand verdriet of kan je ze schaden, zowel lichamelijk als geestelijk. En stoppen? Voor de 1 is het makkelijk maar ik ben er echt ziek van geweest. Dus hoe makkelijk stoppen is verschilt voor iedereen. Conclusie: dat tanja rookt is niet goed, maar waar we bemoeien we ons mee.

  • Nathalie

    Roken is ongezond. Dat weet iedereen, en dat zal iedereen blijven weten. Het probleem met sommige (!) rokers is dat ze het onbeschaamd doen. Zolang mensen er geen last van hebben, dan maakt het me niks uit, maar als achter iemand loopt die zit te roken, dan loop ik die liever even voorbij, en daardoor niet in de rooklucht te zitten.

    (Toekomstige) moeder die roken, dat vindt ik onaanvaardbaar. Het kindje heeft niet gekozen dat haar ouders rookt, maar het zit er wel mee opgescheept. Mensen die een beetje begaan zijn met hun omgeving (en vooral met kinderen), zouden beter moeten weten.

  • Hester

    Beste Brenda,
    Zoals jij praat, kan alleen een roker praten. Er van alles en nog wat bijslepen. Vliegtuigen, pesticiden, uitlaatgassen….
    Roken dient geen ENKEL doel. En je kunt zeggen dat je het lekker vindt, maar dat is helemaal niet zo. Je bent verslaafd en kunt niet zonder. Geen enkele roker vond de eerste sigaret lekker. Roken veroorzaakt alleen maar overlast. En dan ook echt alleen maar.. En niet alleen voor ons! Ook voor de verslaafde. Het kost geld, schaadt de gezondheid, je stinkt er een uur in de wind door…afijn ik hoef het je niet uit te leggen, je zult dagelijks tegen deze zaken aanlopen.
    Ga maar niet zeggen dat ik wil dat alle rokers worden afgemaakt. Dat is ondoordacht en slaat helemaal nergens op.

    @Blondt: Waar we ons mee bemoeien? Nou, als niemand er wat van zegt, wie beschermt dat kleine meisje dan tegen deze lichamelijke mishandeling? Het is gechargeerd, dat weet ik ook wel, maar een beetje mishandeling zou je het wel kunnen noemen. Slaan mag niet, maar je kind in de rook zetten wel.
    De regering zou hier HEEL STRENG tegen moeten gaan optreden. Sigaretten duur? Welnee! Kan nog wel 10x zo duur!

    @Nathalie: Blij te lezen dat er nog meer mensen zo over denken! Wat ze in hun eigen huis of eigen auto doen moeten ze zelf weten. Zolang ze er maar niemand anders (dus ook hun eigen kinderen niet) mee lastig vallen.

  • Brenda

    @Hester
    OMG!!!
    gewoon geen woorden voor hoe jij je hier als persoon profileert over dit standpunt!

    “Zoals jij praat, kan alleen een roker praten. Er van alles en nog wat bijslepen. Vliegtuigen, pesticiden, uitlaatgassen….
    Roken dient geen ENKEL doel. En je kunt zeggen dat je het lekker vindt, maar dat is helemaal niet zo. Je bent verslaafd en kunt niet zonder.”

    Hoe kun jij nu weten of ik verslaafd ben of niet? Of dat ik het niet lekker zou vinden en maar doe alsof? Je kent me niet eens!

    En nu scheer je weer alle rokers over 1 kam. Alleen rokers slepen er van alles en nog wat bij??? Jij niet dan? De argumenten die je neerzet zijn echt niet sterk en geven alleen maar weer hoe JIJ vindt dat rokers zich aan jou moeten schikken. Je kan namelijk ook wat Blondt zei, gewoon even er om heen lopen en voor een roker gaan lopen. Is niet zo moeilijk toch? Beetje makkelijker worden en niet zo serieus met een kort lontje zijn lijkt me voor jou een verademing in deze kwestie.

    We leven met zijn allen op deze planeet en hebben allemaal recht om te leven zoals we dat zelf willen. Ook jij!
    En leeft iemand op een manier welke niet strookt met jouw manier, so be it. Het is wel zijn/haar manier en jij hebt daar niks over te zeggen.

    Meisje meisje je mag best een mening hebben over rookgedrag (van sommige mensen!!) en je mag best vinden dat roken maatschappelijk afgeschaft dient te worden. Maar zo ver als jij gaat… het spijt me, dat is gewoon abnormaal, ongekend en puur individualistisch. Je zegt dat wij rokers dat zijn, lees je eigen reacties dan nog eens goed door!

    Mening geven oke. Daarachter staan prima. Maar kijk wel even op wat voor manier je hem geeft!

    Iemand kan prima voor zichzelf denken, je hoeft niet voor een ander te gaan denken. Zoals je in dit geval in je laatste bericht voor mij dacht als roker. Want ow ow ow wat zit je er naast.

  • Hester

    Laten we uitkijken dat we niet te persoonlijk worden. ‘Je’ was in dit geval algemeen voor de roker bedoeld. Er zijn weinig (tot geen) rokers te vinden die roken vanaf seconde 1 lekker vonden. Dat mensen blijven roken komt door de verslaving. bewezen, een feit, klaar.

    Alcoholisten kunnen ook behoorlijke schade aanrichten. Zeker wanneer ze gaan autorijden, maar ook ten opzichte van kinderen/familie.
    Bij rokers is het duidelijk: hun kinderen stinken (wanneer ze binnen en in auto’s roken) altijd naar sigarettenrook én (nog veel erger) hun kinderen hebben een aanzienlijk verhoogd risico om kanker te krijgen. Je zet je kind in een auto toch ook in een gordel om ongelukken te voorkomen? (en dan is je weer algemeen bedoeld!!!) En waarom stellen mensen dan wel hun kinderen zo makkelijk bloot aan de giftige nicotinedampen? En uiteraard zijn er meer van dit soort kwalijke zaken te noemen. Uitlaatgassen bijvoorbeeld. Maar het is toch niet zo dat je maar door kunt gaan met roken ‘want er zijn ook uitlaatgassen etc’?

    Ik denk voor niemand anders, echt niet. Ik denk voor mezelf. En ik wil graag gezond blijven. En ik wil ook dat mijn kinderen gezond bliven. Helaas heeft mijn zoontje door erfelijke factoren astma. Mijn man en ik hebben allebei nooit gerookt. Heel bewust.
    Begrijp me goed, ik ben niet iemand die hem een bord om zijn nek hangt en iedereen aanvliegt die rookt in zijn buurt. Maar toen ik hem vanmiddag duidelijk moest maken dat hij zijn chocomel echt niet op kon drinken voor ‘dat leuke raam’ in het restaurantje waar we even wat lunchten -omdat daar het rokersgedeelte was- toen werd ik wel een beetje kwaad. Want in openbare gelegenheden moet het ECHT verboden worden vind ik. Het maakt namelijk echt niet uit of er in de linkerhoek wel gerookt mag worden en in de rechter niet. Rooklucht verspreid zich, en blijft ontzettend lang hangen. Soms wel uren.

    Je schrijft: “Beetje makkelijker worden en niet zo serieus met een kort lontje zijn lijkt me voor jou een verademing in deze kwestie.”
    Weet je wel wat je zegt? Beetje makkelijker worden? Heb je wel eens een kind met een astmaaanval gezien? Je eigen kind? Sorry dat ik daar niet makkelijk over doe.
    In de klas van mijn zoontje zit een kleuter met kanker. Een hele heftige vorm. Heeft allemaal niets met dit rokenonderwerp te maken, maar wel met gezondheid. Het is gewoon treurig om te zien hoe sommige mensen omgaan met hun eigen gezondheid EN de gezondheid van anderen. Zo’n klein kleutertje is zijn gezondheid kwijt. Had ie het nog maar. Anderen gooien het weg. Zomaar. Sick.

  • Brenda

    Dat bedoel ik nou… je beschuldigde mij ervan als roker zijnde er van alles bij te halen. Je doet precies hetzelfde nu.

    Laten we allebei verstandig zijn en deze discussie sluiten. Het is nu inmiddels denk ik wel erg duidelijk dat we totaal niet op 1 lijn communiceren over dit onderwerp.
    Dus kunnen we lange verhalen schrijven, korte berichten plaatsen maar bereiken er bij beide niks mee.

    Ik weet hoe ik ben als roker en weet waar ik achter sta en hoe ik er over denk. Daar kunnen jouw oordelen niet tegen op!

    Net zo min kunnen mijn ervaringen jouw van een milder oordeel voorzien.

    En nu laat ik het hierbij.

  • Hester

    Dat is nou nog eens een wijs besluit!

  • sita

    Het roken tijdens heel die zwangerschap is al heel erg slecht , maar waarom ga je nou borstboeding geven als je volop aan het roken ben … die is toch niet de bedoeling als we zeggen borstvoeding is beter als flesvoeding ….jeetje tanja denk je dan helemaal niet na en talpa al helemaal niet … arme baby..

  • karien

    Kom nou, waar bemoeien we ons mee? Als Tanja wil roken, moet ze dat zeker doen. Ze heeft al proberen te minderen, daar ben ik van overtuigd. Maar het is gewoon erg moeilijk om er mee te stoppen, laat hata lekker haar gang gaan…

    Groeten,

    Karien

  • Hester

    Het gaat ons denk ik ook niet om Tanja! Ook al rookt ze een heel pakje in een uur! Het gaat ons om dat kind dat nog niet voor zichzelf op kan komen en ongevraagd aan die giftige dampen wordt blootgesteld.

  • amy

    jah nou roken is slecht maar ik doe het omdat ik het lekker vind en ik voel me er goed bij maar dat weet jij neit want jj doet het niet!!!

  • Hester

    Aha… Nou Amy, dat maakt alles in een keer duidelijk! Bedankt voor je verhelderende bijdrage…

  • christiana

    Wat is het nut waarom z9ou je het doen??
    het si nergens goed voor alleen maar duur en selcht voor je

  • Baruch

    Ik ben jaren barman geweest op een club waar ik lid van was en merkte dat velen het gezellig vinden om aan de bar te roken. Ik kwam er ook achter dat het makkelijker was contact met mensen die roken te leggen als je zelf ook rookt. Ofschoon ik nog niet eerder rookte nam ik op die avonden meerdere kleine sigaartjes. Het was niet alleen de smaak van de rook die mij beviel maar ook de handelingen die erbij horen en er ging vondt ik iets ‘gezelligs’van uit.

  • Hester

    Ik kan echt niet inzien in welk opzicht het iets gezelligs heeft je eigen gezondheid én (en misschien nog wel belangrijker, zij hebben er immers niet om gevraagd) de gezondheid van je omgeving te verzieken.
    Roken is in het begin een kwestie van een houding aannemen. Waar moet je je handen laten? Nou, dan maar om een sigaret. Een combinatie van onzekerheid en stoer doen. Image-building.
    Wat mij betreft doet het alleen maar afbreuk aan je image. Het ziet er niet uit, dat amechtige getrek aan een sigaret. Dat altijd maar zoeken naar een plek om te mogen roken. Treurig gewoon.
    In Ierland mogen ze ook niet meer roken in pubs. En de mensen die er het blijst mee zijn, zijn de rokers zelf. Hier mag die maatregel er ook doorheen. Een algeheel rookverbood in iedere ruimte, behalve je eigen huis!

  • Sanne Ruhl

    Ik snap alle reacties wel eigenlijk ik vind wel dat mensen gewoon moeten kunnen roken maar moeten ze daar anderen mee lastig vallen…nee!!
    Als ik zelf zwanger zou zijn zou ik ook accuut stoppen.
    Ik kan begrijpen dat je niet wilt dat er iemand rookt in je buurt als je zelf niet rookt…
    En zeggen dat het nergens nut voor heeft en dat iedere roker het voor de eerste keer vies vind ja..dat is ook zo maar vaak beginnen mensen ermee als ze in hun pubertijd zitten en Problemen met hun ouders hebben of gewoon omdat het stoer is….
    Als je verdrietig bent kan een sigaret soms echt wel helpen…
    Bijna iedereen vind het voor de eerste keer vies en waarom mensen roken is per persoon verschillend… Maar toch roken er heel erg veel mensen…

  • Sarah

    Hoi,
    Ik rook ook.
    Ik rook ongeveer 2 pakjes per dag.
    Alles probeer je wel eens uit, ik vond het eerste trekje van de sigaret lekker.
    Veel mensen, zeg dat het niet kan.
    Maar jij vond de aller eerste keer toch ook de aardappel lekker.
    Zo vind ik de sigaret.
    Ik ben niet zwanger maar wel geweest, toen ben ik gestopt met roken.

  • Bertus

    Laat ik voorop stellen dat ik een roker ben. Wat mij het meest opvalt in de reacties is de toon waarin dit gesteld wordt. Er is duidelijk afkeuring in te vinden maar dat een roker geen rekening houdt met anderen is klinkklare onzin. Ik ben best bereid om rekening te houden met anderen en kan het dan ook wel een hele avond uithouden zonder roken. Echter, de toon maakt de muziek! Als iemand op een fatsoenlijke manier aangeeft dat hij of zij er last van heeft dan pas ik mij daar op aan. Gaat deze persoon dan hoog van de toren blazen dan heeft ie het bij mij verbruid. Laten we een beetje verdraagzaam zijn naar elkaar, de wereld van vandaag de dag is toch al onverdraagzaam genoeg.