Ouders al net zo ongemanierd als leerlingen

http:www.nu.nlOf het nou frustraties zijn van onze eigen jeugd, maar we zijn agressief tegen de leraren van onze kinderen. Een kwart van de leraren in het basisonderwijs heeft het afgelopen jaar te maken gehad met agressie van ouders, meldt nu.nl. Goede cijfers afdwingen op de moderne manier?

De meeste leraren (92 procent) kregen schreeuwende ouders tegenover zich. De helft werd geïntimideerd of bedreigd. Netwerk liet een onderzoek uitvoeren door bureau Intomart onder zeshonderd leerkrachten in het basisonderwijs. Een op de twintig van de met agressie geconfronteerde leraren werd vastgepakt of geduwd, 3 procent kreeg klappen. Eenzelfde hoeveelheid raakte gewond.

Minister Van der Hoeven (Onderwijs) noemde het aantal gemelde gevallen van agressie ‘ongelooflijk veel’. Ze riep schoolleiders nogmaals op altijd aangifte te doen van geweld van ouders. Ze zei wel wat te zien in een oudercontract, waarin school en ouders gedragsregels vastleggen.

De nationale onderwijsweek is inmiddels van start gegaan. Het thema? Veiligheid. Het zijn dus niet alleen de leerlingen waar de leraren bang voor moeten zijn, ook de ouders weten zich totaal niet te gedragen. Zien we hier een verband? Denk het wel! Als kinderen thuis niets anders zien dan geweld, dan brengen ze dat gedrag mee naar school.

Wat, gymen? Ik? Hier, mes tussen je ribben! Of Wat, mag dat niet, slapen in de klas? Kom joh, geef ik je toch even een extreme make-over zonder verdoving? En dan komen de ouders op school voor een evaluerend gesprekje… ‘Maarre, heeft uw zoon ambities richtig de plastische chirurgie?’ (Want: aanpak met respect –het meest gebruikte woord van de afgelopen 10 jaar- is gewenst.) ‘PLASTISCHE CHIRURGIE? Wilt u beweren dat we lelijk zijn? (Want: miscommunicatie, een onderschat probleem) En ja hoor, daar ligt weer een leraar, neergeslagen door een ouder met losse handjes.

Minister Van der Hoeven heeft gelukkig een prima idee. Een contract. ‘Wilt u hier even tekenen? Ja, met uw eigen bloed graag…’

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer