Verbod op veel te dunne modellen in zicht

Schermafbeelding 2015-08-17 om 15.06.48Zo, het is duidelijk: een meerderheid van de Nederlanders is voorstander van een verbod op het inzetten van superdunne modellen. Ik stel voor dat dat dan ook gebeurt! Het is gebleken uit onderzoek van EenVandaag in samenwerking met tijdschrift VIVA onder ruim 20.000 deelnemers. Van de volwassenen is 63 procent voor een verbod op het inzetten van hele dunne modellen, onder jongeren is dat 65 procent. Een overduidelijke meerderheid dus. Veel deelnemers zeggen er geen vertrouwen in te hebben dat modehuizen uit zichzelf veranderen. In het onderzoek werden deelnemers – zowel mannen als vrouwen – meerdere foto’s voorgelegd van hetzelfde model, die op de ene foto erg dun was en op de andere foto iets voller. In alle gevallen werd door een meerderheid van de deelnemers het dunste model afgewezen voor modebladen en catwalks.
CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot wil dat staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn een convenant sluit met de mode-industrie om het gebruik van hele magere modellen in Nederland te bedwingen.  In Frankrijk is sinds juni een wetsvoorstel aangenomen voor een verbod op superdunne modellen. Daar worden modellen met een Body Mass Index (BMI) onder de 18 sinds kort geweerd door modehuizen. Eén van de argumenten hiervoor, is dat te magere modellen een slecht voorbeeld voor jongeren zouden zijn.

“Je ziet vaak dat nu in de bladen een onrealistisch zelfbeeld wordt gegeven van hoe meisjes eruit zien. Ik vind dat de staatssecretaris afspraken moet gaan maken met de mode industrie, met de modebladen en de modellenbureau’s om extreem magere modellen te gaan weren,” aldus Bruins Slot tegen EenVandaag.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer
  • Nadia Vervloesem

    Hello