Vrouwen meer belezen dan mannen

Vrouwen lezen meer dan mannen. Maar tegelijkertijd wordt er ook steeds minder gelezen, zo blijkt uit een Amerikaanse studie. Eén op de vier volwassenen neemt nog een boek in de hand en leest dan nog maar gemiddeld slechts vier stuks per jaar. Logisch ook. Vroegah had je nog geen internet. Als je alle tijd die je daaraan besteedt over zou houden, dan zou je met gemak de vier boeken per maand houden lijkt mij. Ik zou in elk geval niet weten waar ik de tijd vandaan moet halen.

Tussen fervente lezers bestaan er ook heel wat verschillen. Vrouwen bladeren er nog negen per jaar door, terwijl mannen er slechts vijf laten passeren. Dames lezen meer fictie, terwijl heren het stellen met vooral historische en biografische boeken.

Wat de fictieverhalen betreft, zien we de grootste verschillen. Slechts twintig procent van dit genre wordt door mannen gelezen. Opmerkelijk is dat de grootse literaire schrijvers uit dit genre vooral mannen betreffen. Hadden ze ooit geweten dat hun meest fervente lezers anno 2007 vooral uit vrouwen zouden bestaan?

Theorieën bestaan er anders genoeg om deze 'fictiekloof' te verklaren. Psychologen beweren dat vrouwen empathischer en emotioneler denken, waardoor zij zich makkelijker in de leefwereld en de karakters van de hoofdpersonages kunnen inleven.

Anderen grijpen voor hun verklaring terug naar de kindertijd. Meisjes worden meer gestimuleerd om te lezen. Ze kunnen langer stilzitten dan jongens en hebben het makkelijker met lezen of geschreven taken. Dat weerspiegelt zich trouwens op volwassen leeftijd. Vrouwen gebruiken meer woorden en kletsen nog altijd meer dan de andere sekse.

Nog het meeste geloof hechten we aan de theorie rond bepaalde gevoelige neuronen in de hersenen. Neurologen beweren dat deze bij vrouwen vaker voorkomen, waardoor zij meer aangetrokken worden tot empathische gevoelens met de karakters in een boek.

Al zijn de onderzoekers er nog niet helemaal uit, feit is dat lezen heel wat geduld en inlevingsvermogen vereist. Toevallig zijn vrouwen daar net iets beter in.

Toch is er hoop. Wie de boeken van Harry Potter bekijkt, moet vaststellen dat deze een grotere impact op jongens hebben. Hopelijk kan dit genre in de toekomst ervoor zorgen dat steeds meer jongeren een boek ter hand nemen. Jongeren lezen nog minder dan ouderen en dat biedt geen mooie vooruitzichten voor de hele boekenindustrie.

Bron: HLN

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer