Vrouwen ongelukkiger door drang naar perfectie

Vrouwen zijn er niet gelukkiger op geworden omdat ze de lat te hoog leggen, zo stellen twee Amerikaanse economisten. Opmerkelijk is dat mannen hier geen last van hebben, hun welbevinden neemt alleen maar toe. De conclusies van deze stelling staan te lezen op 6minutes.be. Kortom: wij vrouwen ongelukkiger omdat we zo perfect willen zijn, en mannen gelukkiger… Waar gaat dit mis?

Justin Wolfers en Betsey Stevenson van de Universiteit van Pennsylvania stelden vast dat vrouwen van vandaag ongelukkiger zijn dan de vrouwen in de jaren '70. In peilingen aan het eind van de jaren 1990 gaf vier vijfde van de vrouwen nochtans aan dat hun algemene situatie was verbeterd en 72 procent stelde dat ze aanzienlijk meer kansen en keuzemogelijkheden hadden. Anderzijds merkten bijna vier vrouwen op tien op dat net die keuzemogelijkheden hun leven stukken complexer maakten.

De vraag die de beide dames zich nu stellen is of de huidige samenleving schuld heeft aan dat negatieve welbevinden van vrouwen. Er is minder sociale steun, meer angsten en neurosen steken de kop op. Dat geldt ook voor mannen maar het feit dat vrouwen hier anders op reageren kan gedeeltelijk de kloof inzake welbevinden verklaren.

"Het is de drang naar perfectie die vrouwen nekt", aldus de economisten. "Vrouwen van nu horen overal goed in te zijn, ook voor zichzelf leggen ze de lat hoog. Mannen daarentegen tillen er minder zwaar aan als ze bepaalde taakjes in het huishouden minder goed afwerken. Nu vrouwen professioneel en huishoudelijk werk combineren, stellen ze veel hogere eisen aan hun geluk dan de dames van vroeger van wie de taken duidelijk omlijnd waren. Bovendien vergelijkt deze generatie zichzelf nu voortdurend met andere vrouwen en ook met mannelijke collega's, een vergelijking die niet opgaat en waarbij hun leven altijd wel op een bepaald punt onder de maat lijkt te blijven. Velen twijfelen dan ook of de oppurtuniteiten die de huidige samenleving hen biedt, het geluk wel vergroot. En dus stellen ze meteen in vraag of de vrouwenemancipatie aan het vrouwengeluk heeft bijgedragen".

Bron: HLN

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer
  • Fureya

    Dat herken ik.
    Maar het is verslavend om de lat hoog te leggen. Ik kan er niet mee stoppen.

    :)