Vrouwen en homo’s altijd de weg kwijt

De weg vinden is een hele opgave voor ons vrouwen. Ik heb in mijn leven al zo waanzinnig veel kilometers extra gereden omdat mijn gevoel voor richting het liet afweten. Maar gelukkig; we staan hier niet alleen in. Ook homo's navigeren voor geen meter. Homo's en vrouwen gebruiken dezelfde manier om de weg te vinden en delen andere specifiek ruimtekundige zwaktes, zo bleek uit computertests bij 140 vrijwilligers aan de universiteit van Londen.

"Homo's, lesbiennes en heterovrouwen gebruiken in grote mate dezelfde manier om de weg te vinden, te navigeren en ze delen dezelfde 'zwaktes'. Beide groepen hebben een rampzalig gevoel voor richting en steunen op kenmerken van het landschap om hun weg te vinden. Ook is het voor homo's moeilijker om ruimtekundige informatie tot zich te nemen," aldus de onderzoekers.
Dat wil echter niet zeggen dat er geen verschil meer is tussen 'mannen', of ze nu homo- en heteroseksueel zijn, en 'vrouwen'. Heteroseksuele vrouwen blijken nu eenmaal nog altijd een tikje 'slechter' in navigeren of zoeken van verborgen dingen dan mannen, ook als die homoseksueel zijn. Vrouwen zijn dan wel weer beter in het herinneren waar dingen liggen.

Wat betekent dit nu concreet? "Het betekent dat heteromannen sneller spatiale informatie tot zich kunnen nemen en zich beter zullen kunnen oriënteren in plaatsen waar ze nooit geweest zijn en waar maar weinig kenmerken voor handen zijn. Maar uiteindelijk, voor het herinneren van de informatie over de ruimte, speelt het geen rol," legt onderzoeksleider Rahman uit.

"Vrouwen zullen er langer over doen om hun bestemming te bereiken, omdat ze meer fouten maken. Mannen beslissen of ze noord of zuid gaan, en kunnen zich aan de hand daarvan beter oriënteren. Homoseksuele mannen zijn een soort mozaïek van de twee. Ze gaan er langer over doen dan heteromannen, maar eens goed vertrokken zullen ze wellicht minder fouten maken dan vrouwen."

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer