Waarom mannen zo slecht naar ons luisteren…

Pislink word ik er van: je vertelt een verhaal aan je vriend en er wordt niet eens de moeite genomen je aan te kijken als jij de (oké, misschien niet al te even interessante) informatie over hem uitstort. Ik haak dan af. En het erge is; ze 'horen' wel wat je zegt. Vraag menig man wat je net zei en ze herhalen feilloos de laatste zinnen. Maar ze 'luisteren' gewoon niet. Wat je zegt dringt totaal niet tot ze door. En nou schijnt daar een wetenschappelijke verklaring voor te zijn…

Vrouwenstemmen zijn namelijk te complex voor de meeste mannen. Dat komt omdat een man zijn hele brein moet aanspreken om een vrouwelijke stem te kunnen ontcijferen. Voor een mannelijke stem is dat niet nodig: een hersenkwabje volstaat, ontdekten Britse onderzoekers. De ontcijfering van een vrouwenstem is zo vermoeiend dat een man deze liever negeert.

Het mannelijke brein is erin geslaagd om zichzelf naar believen af te sluiten voor hoge, snerpende en schelle geluiden. Ze begrepen er toch al maar de helft van, dus voor hun gevoel missen ze weinig.

Volgens de onderzoekers uit Sheffield houden mannen daarom ook van hese vrouwenstemmen. Ze denken dat ze die sexy vinden, maar in werkelijkheid lijkenschorre stemmen op mannelijke stemmen, wat voor mannen aangenamer is. 

De stembanden van een vrouw zijn anders gevormd dan die van een man, waardoor haar stem niet alleen melodieuzer klinkt, maar ook meer toonhoogtes bestrijkt. Een aantal van die subtiele toonverschillen gaan echter volledig aan het mannenbrein voorbij.

De mannelijke voorkeur voor zwijgen komt niet alleen uit irritatie, ook uit 'biologische gewoonte'. Toen mannen nog gingen jagen om vlees op de plank te brengen, moesten ze immers urenlang op de loer kunnen liggen. Praten zou de mogelijke prooien kunnen afschrikken.

Bron: HLN

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer
  • heraux

    De stembanden van een vrouw zijn anders gevormd dan die van een man, waardoor haar stem niet alleen melodieuzer klinkt, maar ook meer toonhoogtes bestrijkt. Een aantal van die subtiele toonverschillen gaan echter volledig aan het mannenbrein voorbij.

    De mannelijke voorkeur voor zwijgen komt niet alleen uit irritatie, ook uit ‘biologische gewoonte’. Toen mannen nog gingen jagen om vlees op de plank te brengen, moesten ze immers urenlang op de loer kunnen liggen. Praten zou de mogelijke prooien kunnen afschrikken.

    Whahaha – heerlijke onzin..
    Wat dacht je van 2000 jaar Christendom
    daar werd ontzettend veel gekletst en gepredict.. nou.. daar hebben wat genen wat meegekregen..

    De jager..
    moest zwijgen..

    Hilarisch..

  • eline

    Mijn exen luisterden allemaal heel goed hoor en gaven ook veel feedback en reageerden altijd enthousiast als ik iets vertelde en andersom ook. Ook mijn getrouwde collegas luisteren gewoon heel goed en daar kan ik superleuk mee praten. Alleen de vrijgezelle mannen waar ik mee date luisteren voor geen meter! Verbaast me niks dat ze gescheiden zijn.