Wees verstandig en laat je tanden geel

Ik heb al ik weet niet hoe vaak met ongeloof gekeken naar de Tel-Sell reclames waarin tandenblekers worden aangeboden als of het de tandarts geheel en al overbodig maakt. Steeds weer vraag ik me af waarom er dan nog steeds mensen zijn die honderden euro’s neerleggen bij een echte tandenbleker. Het kan toch ook voor de waanzinnig lage prijs van 59,99 te betalen in drie termijnen? Of zou dat niet werken?

Docent conserverende tandheelkunde Hans Scholtanus van de Rijksuniversiteit Groningen stelt dat het tandenbleken een klus is die echt allen door de tandarts moet en kan worden uitgevoerd. Volgens de specialist bieden zelfs zogenaamde bleekshops geen garantie voor kwaliteit en is het wit maken van het gebit al helemaal geen doe-het-zelf klusje.

Het enige middel dat daadwerkelijk helpt tegen gele tanden is het bekende haarblonderingsmiddel waterstofperoxide. Onjuist gebruik daarvan is echter gevaarlijk, waarschuwt de tandenspecialist.

Scholtanus: ‘Waterstofperoxide dringt diep door in het glazuur en in het tandbeen. Als je een te hoge concentratie gebruikt, kunnen zenuwen beschadigd worden en wortels oplossen.’ Het klinktte gruwelijk voor woorden. Volgens Scholtanus is de tandarts de juiste persoon die een bleekbehandeling kan uitvoeren. Hij raadt mensen af met doe-het-zelf-pakketten aan de slag te gaan.

‘Een veilige methode is die waarbij waterstofperoxide-gel in een op maat gemaakt malletje op de tanden aangebracht wordt. De waterstofperoxide zal doordringen in je tanden en de pigmenten die de gele kleur veroorzaken afbreken tot kleinere stukjes.’ Maar niet passende mallen kunnen wonden veroorzaken. Enook daar zit je weer niet op te wachten. ‘Bij de tandarts weet je zeker dat er een goed passend malletje gebruikt wordt met een gel die een veilige concentratie waterstofperoxide bevat’, aldus Scholtanus.

De veelgebruikte whitening tandpasta’s hebben geen effect, zegt de docent. De pasta’s bevatten zuiveringszout. Dat neemt weliswaar de donkere aanslag die ontstaat door het gebruik van tabak, koffie, thee en rode wijn weg, maar laat de gelige kleur van de tanden volledig intact.

Scholtanus roept op tot terughoudendheid met bleken. ‘Witte tanden zijn een modeverschijnsel geworden, net als piercings en gekleurd haar. Vaak kom je in reclames de term ‘natuurlijke witte tanden’ tegen. Dat klopt gewoon niet: tanden zijn van nature niet wit maar een tikkeltje gelig.’ Nou Scholtanus, je kunt mij kletsen wat je wilt. Ik begrijp dat ik maar beter niet met Tel-Sell in zee kan gaan, maar om nou te zeggen dat we met gele tanden moeten gaan of blijven rondlopen…. Nee, wat mij betreft wordt dat geen trend.

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer
  • nederlands

    leer nederlands…

  • klinktte

    klonk

  • Olga

    Ze bedoelt “klinkt te gruwelijk voor woorden” Gewoon per ongeluk vergeten op de spatiebalk te drukken. Kan gebeuren hoor. Dus jullie hoeven geen berichten te plaatsen als “leer Nederlands” en “klonk” Als je zelf goed leest, dan haal je dat er zo uit. Het is overigens een erg informatief bericht. Dank daarvoor!