Van de ene op de andere dag gehandicapt én de mooiste van het land

De 21-jarige Roos Prommenschenckel heeft gisterenavond de Mis(s)verkiezing voor vrouwen met een handicap gewonnen. Roos werd twee jaar geleden plotseling gehandicapt. En niet zo’n beetje ook. Ze brengt haar dagen liggend in een rolstoel rond.

Roos lijdt aan torticollis spasmodica, een ziekte waarbij haar hoofd voortdurend achterover wordt getrokken, zo erg dat haar luchtwegen worden dichtgeknepen. Een groot deel van de dag ligt zij daarom in een rolstoel.

Het was dan ook even een vreemd gezicht dat ze de catwalk werd opgereden in een platte rolstoel waar ze vervolgens ogenschijnlijk probleemloos uitstapte. Een prachtige verschijning deed vervolgens een rondje catwalk. Maar schijn bedriegt. Want dat lopen, dat kan maar even. Direct na haar presentatie ging Roos weer in de rolstoel liggen.

Dat Roos de mooiste van de groep was, was meer dan duidelijk. Bij iedereen die afviel kregen Lucille Werner (initiatiefneemster, presentatrice en ook gehandicapt) en Jaap Jongbloed het bijna te kwaad en ook de jury had het nog nooit zo moeilijk gehad. Het feit dat ze dat een keer of honderd herhaalden maakte de show tot een ietwat hysterische en overtrokken toestand, maar feit is natuurlijk dat het meer dan schokkend is dat zulke krachtige meiden zo’n heftige handicap hebben. Roos kreeg haar kroontje uitgereikt door minister-president Balkenende die eveneens euforisch was over de avond. Van Roos gaan we dus nog meer horen…

facebook share facebook share

6 Reacties // Reageer
  • Doedel

    Ziekte discrimineert niet gelukkig.

  • Elle

    Ik vond dit een genante vertoning. Dat is waarschijnlijk weer heel incorrect om te zeggen, maar volgens mij kregen wel meer mensen hier een beetje een ongemakkelijk gevoel van. Invalide vrouwen in een een badpakkenronde. Waarom? Om aan te tonen dat zij ook gewoon normaal en mooi zijn? Mooi zij ze heus wel op hun manier, maar normaal zijn ze nou eenmaal niet. Dat geeft niet, dat is niet negatief, alleen het is gewoon wel zo dat als je geen benen hebt, het een beetje genant wordt als mensen naar je lijf in een bikini gaan kijken om die te beoordelen. We kunnen wel allemaal roepen watvoor mooie ogen die Roos heeft, maar dat is echt het laatste waar iedereen naar kijkt. En dus werd het een freakshow naar mijn mening. En hoe kan je nou iemand die een beetje mank loopt vergelijken met iemand die de hele dag plat in een rolstoel moet liggen? Beetje vreemd.

  • Larry Cooke

    Precies. Een Miss verkiezing is al verwerpelijk maar streeft wel een ding, het ultieme schoonheidsideaal, na. Dit verzandde uiteindelijk in een robbertje uiteenlopende freaks (dat zijn die mensen niet, maar zo werden ze neergezet) met elkaar vergelijken. Het had dus een totaal averechts effect. De titel Mis(s) Verkiezing was ook te triest voor woorden. Je gaat ook geen Nationaal Dictee doen voor mensen met dyslexie. Kleinerend. Banaal initiatief, te genant voor woorden. En Balkie graaft op deze manier wel heel rap zijn graf. Gelukkig maar.

  • anne

    ben het gedeeltelijk eens met de bovenstaande reactie. niet ten dele omdat ik zelf ook heel de dag in mijn rolstoel zit. ik ben het er niet helemaal mee eens dat als je een handicap hebt niemand verder kijkt dan je handicap. over enkele maanden ga ik trouwen met een jongen zonder handicap die wel verder keek. hij is op mij verliefd geworden en niet op mijn rolstoel en/of handicap. verder heb ik een top-functie waar ik bij de selectieprocedure niet beoordeeld werd op mijn handicap maar op mijn kwaliteiten. dus wat dat betreft ben ik het niet eens met bovenstaande reacties. waar ik het wel mee eens ben is dat je verschillende handicapt niet met elkaar kunt vergelijken. en hoe zit het met mensen met een handicap die dan toevallig niet zo mooi zijn……die vergeten ze ook. een missverkiezing vind ik sowieso al helemaal niets. dus ook zeker niet voor mensen met een handicap. waarom wel een rare miss verkiezing en van de paralympics wordt maar 5 minuten iets uitgezonden. maak daar ook een normaal programma van net als bij de olympische spelen.

  • Cindy

    Anne, ik zou graag even emailkontakt met je hebben. Wil je me mailen?

  • Evelien

    Hoi Anne,

    Ik zou je graag een paar vragen willen stellen over een bruiloft in een rolstoel (mijn vriend zit in een rolstoel en we gaan volgend jaar trouwen).

    Alvast bedankt!!