Getransplanteerd gezicht lijkt goed aan te slaan

De Franse vrouw die eind vorig jaar een gedeeltelijke gezichtstransplantatie onderging, kan inmiddels gewoon de straat op zonder dat het al te veel opvalt. De vrouw kan naar buiten om wat te kopen zonder dat mensen omkijken, liet haar chirurg weten. En dat is toch waar het uiteindelijk omgaat…

Volgens de arts oogt het gezicht van de vrouw alleen wat vreemd als je goed kijkt. Ze is nog niet in staat om alle spieren in het getransplanteerde weefsel te gebruiken, en dit kan ook nog wel enkele maanden duren. Ook bestaat er volgens nog steeds het gevaar van afstoting. De vrouw heeft haar gezicht niet laten transplanteren omdat ze haar eigen hoofd zat was (een vrom van Extrem Makeover, binnenkort op tv?), ze was in mei gebeten door haar eigen hond en was daardoor neus, lippen en kin kwijtgeraakt. Lekker hond heb je dan.

In november voerden de chirurg en enkele collega’s naar eigen zeggen ‘s werelds eerste gedeeltelijke gezichtstransplantatie uit. Als ‘materiaal’ werd het weefsel van een hersendode donor gebruikt. En wat ik me dan weer afvraag; zou de familie van die donor dan ook iets bekends zien in zo’n vrouw. Dat schijnt mee te vallen.

Het blijft een raar idee. Maar ja, rondlopen zonder neus, lippen en kin is natuurlijk ook niet alles.

-Eerdere berichtgeving over gezichtstransplantaties…

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer
  • suus

    wat erg dat jullie zeggen in het artikel “lekkere hond heb je dan” die hond zorgde er wel voor dat deze mevrouw nu niet dood is aan een overdosis pillen. Haar hond is diegene die haar heeft wakker gemaakt toen ze dood lag te gaan. dus dankzij dat beest leeft ze nog en kon deze operatie waar gemaakt worden. niks “lekker hond heb je dan”! verdiep je eerst eens in een onderwerp voordat je er over schrijft!

  • Hester

    Eeehhhh, sorry???? Gaat het wel helemaal goed met je? Die hond heeft haar halve gezicht opgegeten!!! Lekkere manier om wakker te worden!

    Nee, zo’n leuk beestje zou ik ook wel willen hebben. Sterker nog, ik denk dat ik mijn blaffertje in ga ruilen!!!