Slim en opgeleid? Grotere kans op borstkanker

Eens in de zoveel tijd brengt vrouw.blog.nl een bericht over de toenemende kans op borstkanker als je… bijvoorbeeld links bent. We hebben er weer eentje bij. De kans op brostkanker heeft namelijk ook te maken met je opleiding. Hoogopgeleide vrouwen sterven vaker en vroeger aan borstkanker dan laagopgeleide, zo blijkt uit een onderzoek van demografe en sociologe Sylvie Gadeyne van de Vrije Universiteit van Brussel (VUB).

De oorzaak is vermoedelijk het uitstellen van het moederschap, meldt Pharma.nl.

Het proefschrift van Gadeyne wordt binnenkort gepubliceerd. De Morgen kon het al inkijken. Een ander resultaat van het doctoraatsonderzoek is dat de kloof in de levensverwachting tussen een opgeleide Vlaamse vrouw van 25 jaar oud en een even oude Waalse man met of zonder diploma basisonderwijs door sociaal-economische factoren opgelopen is tot 12,4 jaar, waarbij de vrouw het langste leeft.

Het verschil in levensverwachting tussen een Belg met een hoge en die met een lage opleiding is opmerkelijk hoog, schrijft de krant. Een man van 25 die een diploma hoger onderwijs heeft, leeft 5,34 jaar langer dan een man met of zonder diploma basisonderwijs. Bij vrouwen is het verschil kleiner (2,97 jaar).

Lees ook:

- Allochtone vrouwen kleinere kans op borstkanker

- Grote borsten, meer kans op borstkanker

- Linkshandig? Grotere kans op borstkanker

- Opvliegers tegengaan verhoogt kans op borstkanker

- Wacht niet te lang met zwanger worden

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer