Liever een vetrolletje dan het Atkins-dieet

Het klinkt allemaal zo mooi; dieetschema’s als Atkins, maar het schijnt allemaal helemaal niet zp goed voor je te zijn. Het volgen van een koolhydraatarm dieet kan zelfs zeer nadelig zijn voor de gezondheid, meldt nu.nl. Niet meteen doen dus!

Amerikaanse artsen beschrijven vrijdag in het medische tijdschrift The Lancet hoe een 40-jarige vrouw voor haar leven vocht na het volgen van het zogenoemde Atkins-dieet. Ze had een gevaarlijk hoog gehalte aan bepaalde zuren in haar bloed gekregen, zo meldt de BBC.

De artsen concludeerden dat het dieet debet was aan de slechte situatie van de vrouw. Ze had een veel te hoog gehalte aan ketonen in haar bloed. De lever produceert deze stoffen als het insulineniveau daalt door verhongering of diabetes. De vrouw had een maand geleefd op vlees, kaas en salades en had, conform de Atkins-richtlijnen, extra vitamines en supplementen geslikt, maar ook haar urine regelmatig gecheckt.

Het Atkins-dieet, genoemd naar bedenker Robert Atkins, gaat ervan uit dat koolhydraten dik maken. Vetten en eiwitten mag je eten, maar pasta en brood liever niet.

Al vaker is vanuit de medische hoek gesuggereerd dat het een gevaarlijk dieet is. Er zou een grotere kans bestaan op hartaanvallen, diabetes, nierproblemen, aderverkalking en een te hoog cholesterolgehalte. Nu dan bewezen gevaarlijk?

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer