Trek de zakken chips maar open!

Ik ben gek op chips. Bolognesechips van het huismerk van de Super. Of Cheese Union, vooral de smaak die je nog drie wkeen in je mond houdt vind ik geweldig. Maar ik weet dat het slecht is. En dus ‘chips’ ik met mate. Want als ik ga, ga ik los. En dan is een halve zak niets. Maar nu dan goed nieuws. Want chips is helemaal zo slecht nog niet. Althans, niet zo slecht als vijf jaar geleden…

In chips zitten aanzienlijk minder ‘foute’ vetzuren dan vijf jaar geleden. De gefrituurde schijfjes aardappel bevatten hoogstens 0,3 procent zogenoemd transvet, voorheen was dat nog 15 procent. Dit blijkt uit onderzoek door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) waarvan de resultaten dinsdag worden gepubliceerd. Leve de afname van de transvetten!

De vetzuren zitten in gehard vet en verhogen het slechte LDL-cholesterolgehalte en verlagen het goede HDL-cholesterol in het bloed. Daarmee verhogen zij het risico op hart- en vaatziekten. Transvet vormt zich als in de fabriek onverzadigd vet wordt gehard (omgezet in verzadigd vet).

De VWA onderzocht 25 zakken naturel chips van verschillende merken (zou het dus ook voor bolognese gelden?). In de chips van een merk zat zelfs helemaal geen slecht vetzuur, aldus een woordvoerster dinsdag. Het verdwijnen van het transvet is te danken aan het feit dat de fabrikanten steeds vaker chips in vloeibare plantaardige olie bakken en niet meer in hard vet.

Met de vermindering van het transvet is wel het gehalte aan verzadigde vetzuren verdubbeld, naar gemiddeld 13 procent. Technologisch is het mogelijk chips te produceren met zowel weinig transvetzuren als weinig verzadigde vetzuren. De VWA trof dat aan in drie lightvarianten.

Aanleiding voor het onderzoek was de voedselconsumptiepeiling van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), waaruit bleek dat Nederlanders te veel slechte vetten binnenkrijgen en dat het eten van chips daar voor een groot deel aan bijdraagt.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil de consumptie van transvetzuren en verzadigde vetzuren verminderen. De industrie en de horeca hebben daarvoor het ‘Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling’ opgericht. Ik ben blij. Ik eet weer een chipje meer!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer