4 kilo afvallen vermindert de kans op borstkanker met 40%

Met een gezond gewicht, een alcoholarm leven en flink wat beweging kun je het risico op borstkanker met 40 procent verminderen. Hier op letten kan elk jaar duizenden levens redden, schrijft de Sunday Telegraph. Volgens professor Tony Howell, kankerspecialist aan de universiteit van Manchester, is gewichtsverlies het belangrijkste wapen in de strijd tegen borstkanker, samen met een dieet waarin olierijk voedsel en magere zuivelproducten centraal staan. Daar gaan we dus: rennen en laten staan die fles rosé! .

Volgens het onderzoek van  Howell lopen vrouwen die tussen hun 30ste en 50ste jaar tenminste vier kilo kwijtraken maar liefst 40 procent minder kans op borstkanker dan de gemiddelde vrouw, die in deze periode zwaarder pleegt te worden.

Wie ouder is dan 50 en hetzelfde aantal kilo's verliest, vermindert de kans op borstkanker nog altijd met 25 procent. Van zo'n dieet maken olierijke vis (zoals makreel), vruchten als avocado's en magere zuivelproducten een belangrijk onderdeel uit. Afzonderlijke onderzoeken geven aan dat vrouwen die veel beweging nemen 10 procent minder kans lopen op de ziekte, terwijl minder drinken de risicofactor met tussen de 10 en 30 procent verlaagt.

Volgens professor Howell, die het Genesis Kanker preventiecentrum leidt, kunnen veranderingen in ons leefpatroon de kans op kanker de komende twintig jaar met een derde verminderen. Gekoppeld aan nieuwe geneesmiddelen en het verminderen van het aantal vrouwen dat de menopauze bestrijdt met hormoonvervangende therapie, zou dat zelfs tot 50 procent kunnen oplopen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer