Samenleving verwacht dat vrouwen zichzelf wegcijferen

Wat zijn wij vrouwen toch sterk… Een zieke partner, die bepaalde dingen zelf niet meer kan, belast vrouwen zwaarder dan mannen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Wageningen Universiteit onder 1100 levenspartners van chronisch zieken. Volgens onderzoekster Arianne Baanders krijgen mannen met een chronisch zieke vrouw eerder hulp aangeboden. Ze vragen er ook eerder om.

Vrouwen die voor hun man zorgen, moeten vaker stoppen met werken. Ook loopt hun sociale leven meer schade op, aldus de sociologe. Baanders stelt dat vrouwen het zich meer dan mannen aantrekken wanneer hun levenspartner ernstig ziek is en geholpen moet worden. Bovendien verwacht de samenleving eerder van vrouwen dat ze zichzelf wegcijferen.

Aangezien de maatschappij er niet meer op is ingericht dat mensen zelf voor hun zieken zorgen, is die zorg een zware last om te dragen, zegt de sociologe.

Maar de zorg is niet alleen negatief voor de relatie, zo blijkt uit het onderzoek. Bijna de helft van de gezonde partners zegt dat de ziekte hun relatie hechter heeft gemaakt.

Ook is de waardering voor het delen van alledaagse dingen verhoogd. Baanders deed haar onderzoek in opdracht van de ministeries van Volksgezondheid en Sociale Zaken.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer
  • Eva

    Het zit zo: iemand aan wie ik leiding geef op mijn werk (vrouw, schoonmaakster, 53 jaar) zit nogal met zichzelf in de knoop.
    Ze komt op mij over als een (voor haar leeftijd) zeer bange en onzekere vrouw. Ze heeft vaak een masker op (waar je overigens zó doorheen prikt). Ze wil graag zeker en vrolijk overkomen, maar hoe vrolijker en gezelliger ze doet, hoe meer verdriet je eigenlijk ziet. Ze probeert dit altijd te verbergen. Ze is ook iemand die altijd zal zeggen “goed!” als je haar vraagt hoe het gaat. Je moet het echt uit haar lospeuteren om haar te laten toegeven dat het helemaal niet goed gaat. Ze maakt op haar werk ook regelmatig fouten omdat ze bang is om iemand tot last te zijn als ze om hulp zou vragen. Dit heeft gevolgen voor haar functioneren en daardoor loopt de verlenging van haar dienstverband (tijdelijk contract) soms gevaar. .Je ziet dat ze zó graag sterk wil zijn, maar eigenlijk heel kwetsbaar en onzeker is.
    Haar man (rond de 57 jaar) is zo’n 1,5 geleden ontslagen en heeft sindsdien geen baan meer kunnen vinden. Inmiddels is hij depressief, maar staat niet echt open voor psychologische hulp. Ook dit legt veel emotionele en financiële druk op haar. Haar kinderen zijn het huis al uit. Met haar dochter (die een kindje heeft) gaat het op zich goed, maar niet altijd. Haar zoon loopt in zeven sloten tegelijk en heeft laatst weer een ongeluk gehad.
    Ze is een vrouw die zich meestal voor iedereen wegcijfert en veel last op haar schouders draagt. Het lijkt alsof ze nooit geleerd heeft dat ze zelf ook liefde en zorg waard is…

    Nu is ze een beetje ingestort en heeft gelukkig een week vrij genomen. Ik heb haar gebeld en eindelijk heeft ze alles verteld. Ze beseft ook dat ze beter voor zichzelf moet zorgen.
    Ik heb haar geprobeerd een hart onder de riem te steken en aangeboden wat behulpzame literatuur voor haar te zoeken.
    De volgende boeken heb ik gevonden:
    - ‘Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus’ van John Gray (misschien handig om te begrijpen wat haar echtgenoot als man nodig heeft in deze moeilijke periode).
    - ‘De Hartsvriendin’ van Heleen van Rooyen. (Lijkt me een mooi boek, maar ik ken het verder niet)
    - ‘Als hij maar gelukkig is’ van Robin Norwood. (Lijkt me goed, maar is dit ook bedoeld voor vrouwen van haar leeftijd en situatie?)
    - ‘Als je man, dochter, zus…depressief is’ van Huub Buijssen
    - ‘Vrouwen van 50’ van Louise Boelens

    Nu weet ik niet of dit de juiste boeken voor haar zijn (ik heb zelf alleen het boek van John Gray gelezen). Ik mis eigenlijk nog een boek over zelfliefde of eigenwaarde, speciaal gericht op vrouwen van haar leeftijd of gezinssituatie. Of een boek voor vrouwen die een oudere werkloze (en daardoor depressieve) man hebben.

    Mijn vraag aan u is: zijn bovenstaande boeken goed of zou u nog andere aanraden?