Rokende vrouwen dubbele kans op depressie

Vrouwen die roken hebben meer kans om een ernstige depressie te ontwikkelen dan vrouwen die niet roken. Dit schrijven Australische wetenschappers in het tijdschrift The British Journal of Psychiatry. Ik weet niet hoeveel redenen ik nog moet aandragen om per direct het roken te staken, maar dit lijkt me weer een hele fraaie!

In een langlopende studie volgden zij 1043 Australische vrouwen voor tien jaar. De onderzoekers waren hierdoor in staat om te bepalen wanneer een depressie ontstond en of de vrouwen daarvoor al rookten.

Zware rokers (meer dan 20 sigaretten per dag) blijken twee keer zoveel kans te hebben om een depressie te krijgen. En de vrouwen die een depressie hebben, zijn vaker rokers dan vrouwen die geen last van deze psychische stoornis hebben.

Voor het eerst konden de onderzoekers in een langlopend onderzoek bewijzen dat roken een beginnende depressie verergert en zelfs kan leiden tot het begin van een depressie.

Volgens de wetenschappers raakt de afgifte van de stof dopamine in de hersenen verstoord. Zo'n verstoring kan leiden tot verschillende aandoeningen, zoals depressie, verslaving, bipolaire stoornis en schizofrenie.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer
  • peter

    Interessant. Er wrdt binnen de GGZ wat afgepaft, met name door cliënten. Misschien volgt hier verder onderzoek op.