Mannen eten minder bij blauw licht, wij niet…

Schermafbeelding 2014-12-09 om 17.41.34Eet jouw vent veel en veel te veel? Dan moet je een blauwe lamp in huis halen. Mannen eten dan namelijk veel minder, zo  blijkt uit een onderzoek van de University of Arkansas dat wordt gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Appetite. De onderzoekers keken naar het eetgedrag van 112 vrijwilligers, zowel mannen als vrouwen.  Ze kregen een uitgebreid ontbijt voorgeschoteld. De ruimte was verdeeld in drie verschillende zones, met respectievelijk witte, blauwe en gele LED-verlichting. Ze mochten zoveel eten als ze wilden. Daarna wogen de onderzoekers het voedsel en moesten de deelnemers een vragenlijst invullen. En wat bleek? Mannen die in de blauw verlichte ruimte zaten, bleken aanzienlijk minder gegeten te hebben. De reden was heel simpel: in het blauwe licht ziet eten het er een stuk minder lekker uit. Echter beïnvloedde het licht de smaak van het eten en hun trek niet.
Dit komt volgens de onderzoekers omdat er van nature weinig blauwkleurige voedingsmiddelen zijn. Daarom zouden mensen twijfelen of voeding met een blauwe kleur wel veilig is.
Mocht je nou denken: dat wil ik ook! Dat wordt lastig. Want de relatie tussen weinig eten en blauw licht geldt alleen bij mannen. Dit heeft volgens de wetenschappers te maken met de vrouwelijke superioriteit in het detecteren, identificeren en onthouden van geuren. Dus met andere woorden: het reukvermogen van de vrouwen, dat namelijk beter is dan dat van mannen.

De mannen willen dus zien wat ze op hun bord hebben en besluiten daarna wel of ze het opeten of niet.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer