Stoppen met roken doe je voordat je ongesteld moet worden

Schermafbeelding 2015-01-07 om 11.02.37Wil je eindelijk van je slechte hobby roken af? Dan doe je er verstandig aan te stoppen voor dat je ongesteld moet worden. Dan is de slaagkans namelijk het grootst volgens Canadese onderzoekers. Vrouwen vinden het moeilijker om te stoppen met deze ongezonde gewoonte dan mannen door hun menstruele cyclus. Aan de start van de folliculaire fase, die net na de menstruatie begint, is het moeilijker om aan de drang van de sigaret te weerstaan, zo lees ik op HLN. Doe je voordeel met deze wetenschap!

Professor Adrianna Mendrek voerde tests uit bij 34 vrouwen en mannen die elk meer dan 15 sigaretten per dag rookten. De deelnemers vulden niet alleen een vragenlijst in, maar ondergingen ook hersenscans wanneer ze naar neutrale en rookfoto’s keken. De vrouwen werden twee keer gescand tijdens verschillende fases van hun menstruele cyclus, ook hun niveau van oestrogeen en progesteron werd geregistreerd.
“Rekening houden met de menstruatie kan vrouwen helpen aan de sigaret te weerstaan. De drang om te roken is groter aan het begin van folliculaire fase dan na de menstruatie. Dit komt door de afname van oestrogeen en progesteron. Wat ontwenningsverschijnselen kan vergroten en het verlangen naar een sigaret verhogen. Het verschil in de mate van verslaving is ook erg groot bij mannen en vrouwen. Vrouwelijke ratten raken sneller afhankelijk van tabak en willen harder werken voor dezelfde dosis. Maar stress, angst en depressie zijn factoren die ook een belangrijke rol spelen.”

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer