Vrouwen nog steeds grootste risicogroep psychische klachten

Schermafbeelding 2015-10-12 om 16.52.06In 2014 had 10 procent van de Nederlanders van twaalf jaar en ouder psychische klachten en daarbij hadden vrouwen vaker klachten dan mannen, zo is gebleken uit cijfers van de Gezondheidsenquête die het CBS publiceerde.Het percentage van mensen met psychische klachten is al jaren stabiel.Meisjes tussen de zestien en twintig jaar oud en vrouwen ouder dan 65 vormen de grootste risicogroep. Vorig jaar stelde 14 procent van de vrouwen te kampen met psychische klachten als somberheid of een zenuwachtig gevoel. Bij de mannen was dit 9 procent. 

De beste psychische gezondheid hebben kinderen tussen de twaalf en zestien jaar. Jongvolwassenen tussen de zestien en twintig jaar oud hadden veel meer klachten, vooral bij meisjes.  Ook bij ouderen is het verschil tussen mannen en vrouwen groot. Bij mannen ouder dan 75 zei 9 procent klachten te hebben, terwijl dit bij vrouwen 17 procent was. Volgens het CBS komt het doordat vrouwen vaker dan mannen hun partner verliezen door sterfte. Alleenstaanden, met name mensen die hun partner zijn verloren, zijn ongelukkiger en kampen vaker met psychische klachten dan mensen met een partner.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer