Artsen mogen moeders dwingen tot keizersnede

Schermafbeelding 2016-01-13 om 10.53.06De betere berichten: Een zwangere vrouw moet kunnen worden gedwongen tot een keizersnee. Als het leven of de gezondheid van het kindje in het geding is, moet de arts naar een rechter kunnen stappen. Die kan beslissen tot zo’n ingreep, ook al weigert de moeder.Een groep gynaecologen en rechters pleiten daar voor in het vakblad Medisch Contact. Nu is het zo dat de moeder beslist of ze een keizersnee krijgt. Maar voor de baby is een keizersnee soms wel nodig. Het lijkt mij niet meer dan normaal dat je in geval van totale gekte van de moeder (want zo zou ik dat dan wel willen noemen), kiest voor het kind.

Het is niet bekend hoe vaak zo’n situatie in Nederland voorkomt, maar volgens de opstellers gebeurt het twee tot drie keer per jaar in het Erasmus MC in Rotterdam. Dan mogen ze niets doen.

Als zo’n regel leidt tot de dood van de baby, is er iets mis met de regel, schrijven ze in Medisch Contact. “Het kan toch niet zo zijn dat een voldragen foetus helemaal niets heeft in te brengen, zelfs niet als de weigering van de moeder geen reële basis heeft?” Ze willen daarom meer aandacht voor het “belang van de foetus bij een veilige geboorte”. Ze willen niet dat de moeder helemaal niets meer te zeggen heeft, maar bij een nee “is het geen afgedane zaak’”. De artsen en rechters stellen voor dat een arts bij zo’n weigering de voorzieningenrechter belt. Die komt direct naar de verloskamer, hoort de argumenten en hakt daar de knoop door.

Lukt het de rechter niet om op tijd in het ziekenhuis te zijn, moet de arts tot een spoedoperatie kunnen overgaan, “die daarna alsnog door de rechter met terugwerkende kracht kan worden gehonoreerd”.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer