Preventieve borstamputatie op je 28ste (6): Day after

In de maand februari brengt vrouw.blog.nl dagelijks het schokkende verhaal van Michou (28), draagster van een erfelijk gen dat er vrijwel zeker voor zal zorgen dat ze borstkanker zal krijgen. Om dit te voorkomen, ondergaat ze op 11 februari een preventieve borstamputatie. Michou en Hester (auteur vrouw.blog.nl) zijn al 10 jaar beste vriendinnen. Via vrouw.blog.nl zal Hester familie,  vrienden, collega's en iedereen die geïnteresseerd is in het verhaal van Michou dagelijks op de hoogte houden van de ontwikkelingen. 

Zaterdag 9 februari: Het is de 'day after' het tieten-afscheidsfeest. Het was zoals we het gepland hadden; veel lachen, hier en daar een traan en serieuze gesprekken afgewisseld met 'slap geouwehoer'. Ik had haar eergisteren gevraagd wat ze wilde eten. Lasagne met spinazie. Prima! Alles in huis gehaald, stokbroodje-plus vooraf. Wijntje erbij… Enkele uren later was het stokbrood op, waren de glazen al een paar keer leeg geweest en had niemand zin om nog de keuken in te gaan voor ingewikkelde culinaire kunstjes. De snackbar om de hoek bood uitkomst.   

'Ik kan het me niet voorstellen dat ze er maandag niet meer zijn', liet ze ons weten. Nee, wij ook niet. 'Het lijkt me zo gek dat ze niet meer voelen zoals nu. Dat er siliconen onder zitten; het moet een totaal ander gevoel geven.' De mannen hadden duidelijk wat meer verbeeldingkracht nodig om dit in te zien, hoewel ze vol begrip waren. 'Wij voelen ze altijd, ook als we er niet aanzitten', probeerde ik het te verduidelijken. 'Als we onze armen gewoon naast ons lichaam hebben hangen, dan kom je er tegenaan. Zonder dat je dat door hebt. Maar als er ineens andere borsten zitten, dan valt dat wel op.' Mies bracht het iets plastischer. 'Stel je gewoon voor dat je ballen eraf gaan!' Juist…zo kan het ook.

'Zoek eens op internet wat foto's van een borstreconstructie op Hes!'

'Zou je dat wel doen', vroeg een van onze vrienden met een angstig gezicht. Hij valt duidelijk in de categorie 'ER-live – doe maar niet'.  Maar we deden het wel. Het waren niet direct de fraaiste foto's. Ik keek naar Michou, naar haar reactie op de beelden. Het moet vreselijk veel pijn doen foto's te zien van iets dat jou te wachten staat. Ze haalde diep adem en ik klik het scherm weg. 'Nou ja. Mooi is anders. Maar het zal allemaal wel goedkomen. Mijn ouders hebben gezegd dat de beste arts ter wereld erbij halen als het niet wordt zoals ik hoop.' 

'Weinig dingen zo zeker als dat zij dat voor je gaan doen Mies!'

Op verschillende momenten die avond kwam de aanstaande operatie ter sprake. Maar we dachten ook al weer verder. Aan een weekje weg in de zomer. Aan de skivakantie in 2009. Aan alle avonden zoals deze die nog komen gaan. En daarnaast waren er vele momenten waarop we elkaar heel stevig vastpakten en met of zonder woorden lieten weten wat we voor elkaar betekenen.

Vanmiddag kreeg ik een sms. 'Wil je bedanken voor de ontzettend fijne avond. Je bent een moordwijf! Hou van je!' Missie geslaagd. Mies heeft een fijne en waardevolle avond gehad, zo vlak voor de operatie. En zij niet alleen. Ook voor ons was het fijn deze avond met haar te delen. 

Geen feest zonder Shabbies!

  

Michou en Murphy.

Nog niet in complete formatie aan de patat!

Lees Michou's complete verhaal in haar eigen categorie!

 

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer
  • Michou

    Sommige ‘dingen’ in het leven zijn onbetaalbaar: Mijn onbetaalbare ‘ding’ heet Hester. Wat is deze vriendin een bijzonder exemplaar. Ben niet vaak sprakeloos, maar er zijn geen woorden genoeg om te beschrijven wat deze vrouw voor mij betekent. Gelukkig heb ik gisteravond dit op allerlei manieren aan haar duidelijk gemaakt.

    Hester, lieve vriendin, ik hou van je.

  • Hester

    Hou ook van jou meisje!