Alléén op vakantie in het hoogseizoen ouders!

Het wordt ouders die wat extra dagen aan hun vakantie willen plakken en daarvoor de kinderen van school houden niet veel makkelijker gemaakt in de toekomst. Minister van der Hoeven vindt dat een paar dagen wegblijven van school niet kan. Veel ouders denken er anders over. Die zien veel te dure vakanties in veel te drukke periodes niet zitten…

Van der Hoeven vindt het fijn dat er tegen spijbelen wordt opgetreden. Veel ouders vinden dit minder fijn…

In het Algemeen Dagblad valt te lezen dat in het schooljaar 2003-2004 bijna 4400 meldingen binnenkwamen van ‘luxe verzuim’, 1500 meer dan in het schooljaar 2001-2002. Meestal gaat het om een paar dagen, maar volgens het ministerie komt het ook geregeld voor dat ouders hun kinderen bewust een paar weken van school houden. Ruim driekwart van de meldingen komt van scholen in het basisonderwijs. Vorig jaar werd 1300 keer proces-verbaal opgemaakt wegens overtreding van de Leerplichtwet.

Het ministerie van Onderwijs wijt de enorme stijging aan het feit dat scholen beter letten op het luxe verzuim. Ook de leerplichtambtenaren zijn actiever in het opsporen van de spijbelende vakantievierders en hun ouders. ,,De stijging wil niet zeggen dat ouders hun kinderen vaker thuis houden. We hebben gewoon sterke signalen dat er harder wordt opgetreden. Dat vinden we erg goed”, aldus de woordvoerster van minister Van der Hoeven (Onderwijs). ,,Het is essentieel dat kinderen op tijd naar school gaan.”

Rotterdam, dat een lik-op-stuk-beleid hanteert, noemt het opvallend dat er een enorme stijging is van het aantal aanvragen voor extra buitengewoon verlof. Ouders die een geldige reden hebben, kunnen daarvan gebruik maken om buiten de vakantie om met hun kinderen op reis te gaan. ,,Deze stijging zegt natuurlijk wel iets over het fenomeen luxe verzuim”, zegt een woordvoerster. ,,Overigens wijzen wij 85 à 90 procent van de verzoeken af.”

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer