Geef kinderen zak- en kleedgeld

Ouders doen er goed aan hun kinderen zowel zak- als kleedgeld te geven, aldus budgetinstituut Nibud. Kinderen kunnen daardoor leren hoe ze verantwoordelijk moeten omgaan met geld. En inderdaad, ook ik kan me herinneren dat het helemaal niet zo leuk was om met begrensd kleedgeld en zonder portemonnee van paps en mams te winkelen. Ineens is je geld dat wel heel snel op!

Negen van de tien kinderen in Nederland krijgen zakgeld. De meeste kinderen krijgen voor het eerst zakgeld als ze acht jaar oud zijn. De hoogte van het zakgeld begint bij een paar euro per maand en loopt op naar een gemiddelde van 34 euro per maand voor 17- en 18-jarigen. De meeste kinderen zijn tevreden over de hoogte van het zakgeld, mledt nu.nl.

Naast het zakgeld betalen ouders uiteraard allerlei zaken voor hun kinderen. Feitelijk iets dat ook mee zou moeten worden gerekend het zakgeld, lijkt mij. Want zo kopen veel ouders volgens het Nibud een mobiele telefoon voor hun kinderen. De bellende basisschoolleerling is al niet meer weg te denken uit het straatbeeld.

Ouders zijn minder scheutig met kleedgeld. Het Nibud adviseert om hiermee te beginnen als het kind 12 jaar oud is. Twee derde van de ouders van kinderen in deze leeftijdscategorie betaalt alles zelf en geeft dus geen kleedgeld aan het kind.

Het Nibud noemt het "verontrustend" dat ouders veel mogelijkheden onbenut laten om hun kinderen te behoeden voor geldproblemen later. Ruim 40 procent van de ouders maakt met de kinderen geen afspraken over wat er moet worden betaald van het zak- en kleedgeld. Een ongeveer even groot percentage voert nooit een serieus gesprek over geld met de jongeren. Het zou goed zijn als ouders hun kinderen leren een kasboekje bij te houden met inkomsten en uitgaven.

Ik probeer mijn zoon van 4 zo nu en dan ook al eens bij te brengen dat we niet alles zomaar kunnen kopen. Want als iets stuk dreigt te gaan door zijn kleuter-vernielzucht, horen we al snel: ‘Dan koop je toch een nieuwe!’ Gelukkig is hij wel vrijgevig. Zo vertelt hij bijna dagelijks dat hij voor zijn anderhalf jaar oude zusje een playmobil prinsessenhuis van honderd euro gaat kopen. Waarvan is nog onbekend. Ze vroeg bijbgrengen dat geldbomen niet bestaan is dus zeker geen overbodige luxe.

Volgens het budgetinstituut betalen ouders liever alles zelf, dan dat ze de verantwoordelijkheid bij hun kinderen leggen. Een eigen kledingbudget helpt jongeren om zelfstandig financiële keuzes te maken. Voorlopig blijf ik het nog kopen. Maar ik neem het mee voor de toekomst!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer