Piercings verboden voor kinderen onder de 16

Mocht je een kind onder de 16 hebben die zich tegen jouw wil op allerlei plaatsen wil laten doorboren, kan het zijn dat je binnenkort de wet aan je kant hebt staan. Minister Hoogervorst vanVolksgezondheid is namelijk na lang kletsen toch bereid wettelijke leeftijdgrenzen voor piercings en tatoeages in te stellen.

De VVD wil het aanbrengen van piercings of tatoeages bij kinderen onder de zestien wettelijk strafbaar maken, tenzij het kind ouder is dan twaalf en is vergezeld van een ouder of voogd. Hoogervorst is bereid de kwestie met zijn collega Donner van Justitie te bespreken, maar wil een uitzondering maken voor gaatjes in oorlellen.

Een Kamermeerderheid wil wel leeftijdgrenzen, maar is verdeeld over de vraag welke leeftijden moeten gelden. Het CDA wil een genuanceerdere regeling waarbij gekeken wordt naar de verschillende soorten piercings en wat de medische gevolgen zijn bij verschillende leeftijden. Zo vinden de christendemocraten een kind van twaalf te jong voor een navelpiercing, ook als de ouders het goed vinden.

Nou ben ik niet voor de christendemocraten, maar ik sta hier wel achter. Ik vind het ook geen gezicht, een kind met een piercing.

Hoogervorst wil verder een vergunningenstelsel voor tatoeage- en piercingshops in het leven te roepen. Ook schoonheidsspecialisten en juweliers zouden onder die regeling moeten vallen, tenzij ze alleen gaatjes in oorlellen prikken.

Voor semipermanente make-up of het prikken van gaatjes in het kraakbeen van een oor hebben zij wel een vergunning van de minister nodig. De GGD-en moeten de vergunninghouders controleren op grond van nog door de minister vast te stellen hygiënerichtlijnen.

De VVD en het CDA zouden liever zien dat de minister de branche zelf een code laat opstellen. Volgens Hoogervorst leent de branche zich niet voor zelfregulering. Daar is de organisatiegraad van de sector te laag voor. Slechts 65 procent van de ongeveer vierhonderd tatoeage- en piercingshops zijn momenteel lid van de Nederlandse Bond voor Tatoeëerders (NBT), hield hij de Kamer voor. Het CDA legt zich daarbij neer.

facebook share facebook share

6 Reacties // Reageer
  • paula

    Maar ik snap het niet percies,
    mag je wel een piercing in lip als je 13 bent maar wel je ouders bij je hebt.

  • daisa

    waarom mag je geen piercing zetten op je 12e
    het is jou lichaam jij bepaalt wat je er mee doet

    • sanne

      helemaa mee eens

  • Emma

    Waar slaat dit op ,
    hoezo geen navelpiercing op je twaalfde

  • Dit is toch zielig?

  • sanne

    OMG
    je moet toch zelf wete of je navelpiercing wilt
    het is hou lichaam niet die van je ouders
    en zo gaat allenmaar geberuten dat wij het stiekum gaan doen
    willen ze dat dan
    ze moeten ons gewoon vrij laten en niet van die zielige regeltjes maken en ons kleinhouden