Spel moet jongeren seksueel weerbaarder maken

Jong & Van Zin heeft gisteren in samenwerking met Sensoa en Movisie het educatieve spel ‘Oké ?!, spel over seksueel grensoverschrijdend gedrag’ gepresenteerd, om seksueel grensoverschrijdend gedrag (afgekort als SGG) bij jongeren van 12 tot 16 jaar bespreekbaar te maken en hun weerbaarheid te verhogen. Tijdens ‘Oké ?!’ bespreken de spelers tekeningen waarop seksueel getinte situaties afgebeeld zijn. Het spel bouwt verder op het vlaggensysteem van Sensoa en Movisie. Dat biedt een antwoord op de vraag hoe je pedagogisch kan omgaan met en reageren op seksueel gedrag van kinderen en jongeren. Ik vind het een goed initiatief, en nodig ook, maar ik ben benieuwd of het op deze manier massaal bij de jeugd onder de aandacht wordt gebracht.Op basis van zes criteria kan je seksueel gedrag van kinderen en jongeren beoordelen en indelen in vier categorieën of vlaggen, van aanvaardbaar seksueel gedrag (groene vlag) tot zwaar seksueel grensoverschrijdend gedrag (zwarte vlag). Bij elke categorie (groen, geel, rood, zwart) wordt een aangepaste reactie voorgesteld. Het vlaggensysteem kan een hulpmiddel zijn om op een meer neutrale en objectieve manier over seksueel gedrag van kinderen te communiceren. ‘Oké ?!’, dat gerealiseerd is met de steun van de Vlaamse Overheid, is verkrijgbaar bij Jong & Van Zin en Sensoa en kost 25 euro.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer