Krijg je kinderen niet te kort op elkaar: dat is ongezond!

Ik ben een groot voorstander van een wat groter leeftijdsverschil tussen je kinderen. Vrouwen die aan hun tweede beginnen terwijl de hechtingen van de eerste er nog niet uit zijn verklaar ik voor gek. Je lijf moet herstellen en daarbij: geniet maar enes van de eerste jaren van je kind! Uiteraard is het bloedirritant dat je jaren achter elkaar een kinderwagen in je gang hebt staan en dat je jaren en jaren in de luiers zit, maar twee baby’s tegelijk vervoeren en verschonen is ook niet alles. Uit onderzoek is nu gebleken dat vrouwen die snel achterelkaar kinderen krijgen, later meer gezondheidsproblemen en een grotere kans om jong te overlijden dan moeders die hun gezin iets rustiger aan plannen.

Hetzelfde geldt overigens voor vrouwen die helemaal geen kinderen krijgen. Dat blijkt uit een omvangrijke studie aan de Britse School of Hygiene and Tropical Medicine.

De onderzoekers bestudeerden gegevens van verschillende groepen vrouwen, in totaal tienduizenden personen, die tussen 1911 en 1946 werden geboren in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

De problemen van moeders met kinderen met een klein leeftijdsverschil komen volgens de wetenschappers mogelijk voort uit de fysieke en geestelijke uitputting die de zorg voor (kleine) kinderen met zich meebrengt. Ook zouden kort op elkaar volgende zwangerschappen en geboortes de vrouwen lichamelijke schade kunnen toebrengen, zo meldden de Britse media vandaag. Overigens blijkt uit het onderzoek dat ook het hebben van meer dan vier kinderen de gezondheid van de moeder niet ten goede komt. Ook deze vrouwen hebben een grotere kans jong te overlijden.

Kinderen krijgen voor je 21ste is ook af te raden. Tienermoeders blijken op een leeftijd van 53 jaar een kans van 11 procent te hebben een depressie te ontwikkelen, terwijl voor vrouwen die later een kind kregen dit risico op 7 procent ligt.

Opmerkelijk is dat oudere moeders, vrouwen die na hun veertigste hun eerste kind kregen, op oudere leeftijd gezonder zijn dan andere groepen vrouwen. Zij overlijden in het algemeen op oudere leeftijd en hebben 30 procent minder kans op een chronische ziekte.

facebook share facebook share

7 Reacties // Reageer
  • anke manschot

    Geachte Hester de Waard

    Zou u mij het artikel willen mailen waarop u uw bericht Krijg je kinderen niet te kort op elkaar, hebt gebaseerd. Ik keek op de website van de Britse school of hygiene and tropical medicine maar kon het door uw aangehaalde onderzoek niet vinden.

    met vriendelijke groet Anke Manschot

  • Hester

    Ja hoor! Dat staat op: http://www.nu.nl/
    in de categorie ‘wetenschap’.

  • pantyboy

    laatst las ik op internet iets van een vrouw die in het zelfde jaar in januari en in november was bevallen van een dochter , ik heb uitgerekend die was na precies 6 weken alweer zwanger en 39 weken erna beviel ze al weer van de volgende dochter . er woonde vroeger een vrouw bij mij in de buurt die heb ik zowat 4 jaar lang altyd gezien met een dikke buik achter de kinderwagen! je kan idd in 4 jaar 5 kinderen krijgen , maar of dat goed is voor je lichaam vraag ik me af

  • kornee

    ons moeder had tien kinderen

  • kornee

    en na 10 kinderen nooit was ze ziek en toch 84 jaar geworden!

  • Annemieke

    Jeetje zeg. Alle dingen die slecht voor je zijn heb ik schijnbaar gedaan.
    Ik was 19 en toen kreeg ik mijn dochtertje. Zij is van 8 juni.
    Precies een jaar en 2 weken later op 29 juni beviel ik van een zoontje. Het feit dat ik beter eerst had kunnen genieten van de oudste daar heb je gelijk in.
    Maar ik geniet van allebei mijn kinderen evenveel. Het is net een tweeling. En zo behandelen ze elkaar ook.
    Al had ik alles overnieuw kunnen doen dan had ik precies hetzelfde gedaan.
    En ik voel me nog steeds prima.!!

  • liefhebber van grote borsten , puur natuur

    Biologisch gezien wij gelijk aan zoogdieren . Lichamelijke gezonde vrouwenlichamen kunnen het makkelijk aan om jaarlijks kinderen te baren , na de bevalling(de worp) heeft het lichaam aan 3 maanden genoeg om te herstellen en aan te sterken .
    Hier n het Westen , (te) hoge hypotheek, net getrouwd, geen geld voor kinderen , liefst 2 auto’s voor de deur e.d. speelt in vele moslimlanden geen rol van betekenis . Daar is het gewoon van , hoe meer nageslacht hoe beter .